46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 02. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds/ Христофор, Иван, Никифор, Георгий
lat.46.lv/ru/ » KULTŪRA

RTU rīkotajās Latvijas Studentu teātra dienās uzvar Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas studentu teātris "ĶerRA

Фото: rtu.lv
2016. gada 21. martā – Latvijas Studentu teātra dienās, kas no 18. līdz 20. martam norisinājās Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU), lielo ceļojošo balvu – «Āksta cepuri» – saņēma Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas studentu teātris «ĶerRA» par dramatisko materiālu, aktualitāti, emocionalitāti un cilvēcību teātra režisores Lienes Narcis iestudējumā «Robežas».
Teātra dienās piedalījās astoņi Latvijas augstskolu studentu teātri un jauniešu teātra studijas, un tās vērtēja  aktrise un režisore Ināra Slucka, Latvijas Kultūras akadēmijas pedagoģe profesore Aina Matīsa, režisors Juris Rijnieks, RTU Kultūras centra vadītāja, režisore A. Visocka, «Rīgas pieminekļu aģentūras» sabiedrisko pieminekļu nodaļas vadītāja Mārīte Šenberga.
 
«Šogad studentu teātra dienu moto bija «Brīvība». Lūdzām dalībniekus meklēt un izvērtēt sev tuvo, aktuālo visu kopējā un katram savā brīvībā. Apsveicami, ka uzvaras laurus plūca nevis bravūra, bet cilvēka iekšējā cīņa ar sevi par brīvību,» saka A. Visocka. J. Rijnieks uzsver, ka teātra uzvaras pamatā bija veiksmīga stāsta izveide, kur liels nopelns piešķirams režisorei L. Narcis. Tāpat augstu vērtējama aktieru meistarība. «Viņi bija ļoti sirsnīgi un skaisti. Dievs dod viņiem noturēties pie šīs skaidrības, vienkāršības un kaislības. Jaunība un aktieru pozitīvo īpašību kopums bija atbruņojošs,» saka J. Rijnieks.
 
Uzvaras laurus festivālā plūca arī VEF Kultūras pils ansambļa «Rīgas  pantomīma» aktieris Pēteris Rimšs, kurš tika atzīts par gada labāko aktieri. Savukārt labākās aktrises titulu šogad izpelnījās Ingūna Strode no Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas (LLU) studentu teātra par Hellijas lomu iestudējumā «Helmūts un Hellija». LLU studentu teātris un tā režisore Astra Kacena saņēma arī žūrijas īpašo balvu par radošu skatuves elementu vienību iestudējumā.
 
Teātrus vērtēja un savas simpātiju balvas labākajiem aktieriem piešķīra arī RTU Studentu parlamenta žūrija. Labākā aktiera titulu ieguva RTU studentu teātra «Spēle» aktieris Dāvis Liniņš par Otto lomu izrādē «Piektais bauslis», savukārt labāko aktrises titulu ieguva Latvijas Universitātes (LU) Studentu teātra aktrise Ilze Ambrase par sievietes lomu priekšnesumā «Vaina ir manī». Savas simpātiju balvas, pārstāvot «Rīgas pieminekļu aģentūru», pasniedza arī M. Šenberga, Rīgas Skolēnu pils teātra «Zīļuks» pantomīmas grupai un studentu teātrim «ĶerRA» dāvājot iespēju noklausīties stāstu par vienu no Latvijas brīvības simboliem – Brīvības pieminekli – un ielūkoties tā iekšpusē.
A. Matīsa pēc festivāla izteica gandarījumu, ka studentu teātru veikums nebija formāls: «Viņos bija vērojama interese, aizraušanās un prieks. Ir ļoti svarīgi, ka Latvijas kultūrā eksistē amatierteātru kustība, turklāt uzteicami, ka teātri spēlē ne tikai Rīga, bet arī tik tāli Latvijas reģioni kā Rēzekne, kas var lepoties ar ļoti labu studentu teātri. Viņi patiešām ir aizkustinoši, talantīgi jaunieši un mūs ļoti iepriecināja.»
 
Tradīciju RTU pulcēt kopā studentu un jauniešu teātrus Latvijas Studentu teātra dienās RTU Kultūras centrs iedibināja 2000. gadā, un 17 gadu laikā festivāls ir kļuvis par Latvijas augstskolu sadraudzības projektu.
 
Festivālu atbalstīja RTU, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments, RTU Studentu parlaments, RTU Zinātniskā bibliotēka, «Dirty Deal Teatro», Dailes teātris, Jaunais Rīgas teātris, Latvijas Nacionālais teātris, SIA «RTU – BT1», LU Akadēmiskais apgāds, apgāds «Kontinents».
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"